DERS TANITIM BİLGİLERİ


Dersin Adı
Dünya Müzeleri
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
GEAR 302
Güz/Bahar
3
0
3
6
Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Servis Dersi
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Tartışma
Soru & Cevap
Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu dersin amacı değişik ülkelerde bulunan müzelerde kültürel ve sanatsal dışavurum biçimlerinin somut örneklerini tanıtabilmektir.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • İnsanlık tarihinin kültürel ve artistik gelişimini müzeler bağlamında tartışabilirler.
  • Farklı müzeleri estetik duyarlılıkla tanımlayabilirler.
  • Müzeleri kuruluş amaçlarına göre sınıflandırabilirler.
  • Farklı sanat objelerini sınıflandırabilirler.
  • Farklı ülkelerde yer alan müzeleri karşılaştırabilir.
Ders Tanımı Bu ders farklı ülkelerde değişik amaçlarla kurulmuş müzelerin tanıtılmasını kapsar.
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Dersin Tanıtımı, Syllabus, Ödevler, Ara Sınaav ve Sunumlar hakkında bilgilendirme.
2 Müze Ziyaretinin Dört Bacağı: Ziyaretçi, Sanat Eser, Müze, Sanatçı
3 Formel ve Kavramsal Analiz. Yavaş Bakma Yöntemleri Tarihöncesi Sanat: Eski Taş ve Yeni Taş Çağı Sanatı. Müzeler: Lascaux Cave Museum, France. Naturhistorisches Museum, Vienna. Anadolu Medeniyetleri Müzesi, ankara Kleiner, Giriş, 1-14. Kleiner, Chp.1. Yavaş Bakma ve Görsel Temeller üzerine ek kaynaklar Blackboard üzerinden paylaşılacaktır.
4 Mısır Sanatı. Müzeler: The Egyptian Museum, Cairo. Metropolitan Museum of Art, New York. Eski Yakın Doğu Sanatı. Müzeler: Louvre Museum, Paris. Kleiner, Chp. 2. Kleiner, Chp. 3.
5 Yunan Sanatı. Helenistik Sanat. Roma Sanatı. Bizans Sanatı. Müzeler: National Archaeological Museum, Athens. Pergamon Museum, Berlin, Vatican Museum, Italy. The Getty Villa, USA. Kleiner, Chp. 5. Kleiner, Chp. 10 Kleiner, Chp. 12
6 Rönesans. Maniyerizm. Barok. Rokoko Dönemleri Sanatı Müzeler: Uffizi Gallery, Florence. Borghese Gallery, Italy. Galleria dell’Academia. Kleiner, Chp. 21 & 22. (For Rococo; pls check Chp. 29)
7 Yeni Klasikçilik. Romantisizm. Gerçekcilik. Müzeler: Tate Gallery, London. Boston, Museum of Fine Arts, USA. Kunsthistorisches Museum, Vienna. * Kısa makale ödevi Ders günü Blackboard’a yüklenecektir. Kleiner, Chp. 29 & 30.
8 İzlenimcilik. Art-İzlenimcilik. Müzeler: Orsay Museum, Paris. Musée Rodin, Paris. Amsterdam Van Gogh Museum. Musée de L’Orangerie, Paris. * Blackboard’da GoogleDocs üzerinden Sanatçı seçimi tamamlanacaktır. Kleiner, Chp. 31.
9 Fovizm. Kübizm. Müzeler: Museum Of Modern Art (MoMA), New York. Picasso Museum, Paris. * Modern Sanatlar Müzesi, NY Belgesel. Kleiner, Chp. 35.
10 Dadaizm. Sürrealizm. Müzeler: Baltimore Museum of Art, USA The Art Institute of Chicago, USA. Yale Art Gallery, USA. Kleiner, Chp. 35.
11 Soyut Sanat Pop Art. Güncel Sanat. Müzeler: Fondation Louis Vuitton, Paris. Guggenheim Museum, Bilbao, Spain. Kleiner, Chp. 36.
12 Ara Sınav
13 Öğrenci Sunumları (1)
14 Öğrenci Sunumları (2)
15 Dönemin gözden geçirilmesi
16 Dönemin gözden geçirilmesi
Ders Kitabı

Kleiner, Fred S. (2009) Gardner’s Art through the Ages, A Global History. Wadsworth. (13th ed.)

* Ek okumalar eğitmen tarafından haftalık olarak Blackboard üzerinden paylaşılacaktır. 

Önerilen Okumalar/Materyaller

http://www.samuseum.sa.gov.au/

https://americanindian.si.edu/static/exhibitions/infinityofnations/

http://quaibranly.fr,

 https://www.smb.museum/en/museums-institutions/pergamonmuseum/home.html ,

www.namuseum.gr, https://www.namuseum.gr/en/,

http://odysseus.culture.gr/h/4/eh41.jsp?obj_id=7844,

https://historiska.se/home/ ,

https://hk.history.museum/en_US/web/mh/

https://www.edo-tokyo-museum.or.jp/en/

http://www.bdlmuseum.org/, https://www.museumoflondon.org.uk/museum-london,

https://www.uffizi.it/en/the-uffizi

https://galleriaborghese.beniculturali.it/en/

https://www.metmuseum.org/

https://www.rijksmuseum.nl/en, https://www.louvre.fr/en,

https://legionofhonor.famsf.org/

https://www.vam.ac.uk/

https://hk.art.museum/en_US/web/ma/home.html,

https://www.moma.org/

https://www.vangoghmuseum.nl/en,

http://en.chnmuseum.cn/default.aspx?AspxAutoDetectCookieSupport=1

https://www.tnm.jp/?lang=en,

https://www.nationalgallery.org.uk/

https://www.hetscheepvaartmuseum.com/,

https://www.vasamuseet.se/en,

http://www.culturaydeporte.gob.es/mtraje/inicio.html

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
25
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
35
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
40
Final Sınavı
Toplam

Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
3
100
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
3
48
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
Sınıf Dışı Ders Çalışması
14
3
42
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
30
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
30
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınavlar
1
30
Final Sınavı
    Toplam
180

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1 Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilmek,
2 Gıda Mühendisliği ile ilgili problem alanlarını tanımlayabilmek ve çözümleyebilmek,
3 Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilmek, veri toplayabilmek ve analiz edebilmek, sonuçları uygulama alanına aktarabilmek,
4

Gıda Mühendisliği alanındaki yeni teknoloji ve araçları geliştirme ve kullanma becerisine sahip olabilmek,

5

Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilmek, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilmek, etkin karar verebilmek,

6 Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilmek, kendini sürekli yenileyebilmek ve kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilmek,
7 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek,
8 Gıda Mühendisliği problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konularda farkındalığa sahip olabilmek,
9 Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilmek,
10 Gıda Mühendisliği ile ilgili bilgisayar yazılımlarını kullanabilmek ve uygulamada karşılaşacağı bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak (European Computer Driving License, Advanced Level),
11

Bir yabancı dili kullanarak gıda mühendisliği ile ilgili bilgi toplayabilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1)

12 İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek.
13

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilmek

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest